Wat is EPDM en wat zijn de voor- en nadelen?

31 January 2023
Wat is EPDM en wat zijn de voor- en nadelen

EPDM is de afkorting voor Ethyleen Propaan Dieen Monomeer en is een synthetisch rubber dat wordt gebruikt als alternatief voor traditioneel bouwlood. EPDM gemaakt van kunststof daardoor is het veel flexibeler en goed bestand tegen extreme weeromstandigheden dan traditioneel bouwlood.

Hoe wordt EPDM gemaakt?


EPDM wordt verkregen door de polymerisatie van diverse onverzadigde koolwaterstoffen. Dat wil zeggen dat er meerdere koolwaterstoffen gecombineerd worden tot een polymeer. Dit materiaal wordt EPDM genoemd en is de laatste jaren uitgegroeid tot een populaire loodvervanger.


i-Form is de EPDM-loodvervanger van IPEX en is opgebouwd uit 3 lagen, namelijk:

 1. Een toplaag, bestaand uit EPDM rubber

 2. Een tussenlaag van speciaal aluminium strekmetaal

 3. Een onderlaag van EPDM rubber dat is voorzien van een beschermfolie


Waar wordt EPDM voor gebruikt?


EPDM is een populaire keuze voor het afdichten van bouwverbindingen en dakbedekking, omdat het licht van gewicht is en gemakkelijk geïnstalleerd kan worden. Zo wordt EPMD onder andere gebruikt bij prefab montage van dakkappelen, raamkozijnen, zonnepanelen, maar ook bij het doorvoeren van het dak of als afdichting bij de schoorsteen.


Een lijst van producten die horen bij de EPDM collectie zijn:

 • Voegband

 • Schuimband

 • Folie

 • Voegprofiel

 • Kalotten

 • Pluggen

 • Afdichtingsringen

 • Flexibele pijpafdichtingen

 • Flexibele dak doorvoeren

 • Loodvervangende I-form slabbes


EPDM goed bestand tegen weersomstandigheden


EPDM is bestand tegen UV-stralen, waardoor het materiaal niet verkleurt of afbrokkelt in de zon. Temperaturen van -40 graden Celsius tot 120 graden Celsius vormen geen belemmering voor het toepassen van dit materiaal.


Daarnaast kan EPDM tegen basische stoffen, zoals koperoxide en ammoniak. Zure vloeistoffen waaronder natuurlijke vetzuren die voorkomen in regenwater. Zouten, behalve dan aardolieproducten. En ook tegen ozon is EPDM goed bestand.


Milieuvriendelijk


Een ander voordeel van EPDM is dat het milieuvriendelijk is. Waar bouwlood afvalstoffen kan geven is EPDM volledig recyclebaar. Bovendien is het voor langere tijd duurzaam en is de kans groot dat het langer meegaat dan bouwlood.


Wat is de levensduur van EPDM?


EPDM gaat 50 jaar of langer mee. Naast een lagere gevoeligheid voor slijtage beschikt EPDM over een verhoogde elasticiteit, waardoor de lucht- en waterdichtheid toeneemt ten opzichte van traditionele bouwmaterialen. Daarnaast vangt het trillingen en daarmee het bijbehorende geluidsoverlast op die door langsrazende windvlagen veroorzaakt wordt.


Hoe zit het met de dikte van EPDM?


De dikte varieert meestal tussen 1,14 mm en 1,52 mm. Deze dikte is gekozen omdat het een goede balans biedt tussen flexibiliteit en sterkte, waardoor het geschikt is voor veel verschillende soorten dakbedekking. Het is ook UV-bestendig, weerbestendig en heeft een lange levensduur.


Wat zijn de nadelen van EPDM?


EPDM kan reageren op bepaalde chemicaliën, zoals oplosmiddelen, waardoor het beschadigd kan raken. Een ander nadeel is dat het materiaal niet geschikt is voor bepaalde soorten daken. Denk hierbij aan hellende daken met een hellingshoek van minder dan 1:20 of daken met een groot aantal dakvensters of skylights. Het kan er ook wat minder esthetisch uitzien, waardoor EPDM niet ingezet wordt bij gebouwen waar het architectonisch aspect voorop staat.


Wat zijn de voordelen van EPDM voor de bouwsector?


Er zijn een aantal redenen waarom een aannemer of bouwbedrijf voor EPDM zou kunnen kiezen als materiaal voor dakbedekking.


Voordelen ten opzichte van bouwlood:

 • Flexibel, gemakkelijke te buigen en te knippen tot gewenste vorm

 • Weerbestendig

 • UV-bestendig

 • Temperatuurbestendig

 • Milieuvriendelijk

 • Gaat lang mee

 • Makkelijk te lijmen (IPEX levert ook een plakstrip, indien gewenst)


Andere voordelen:

       

 • Makkelijk te installeren, je bent echt minder tijd kwijt

 • Licht van gewicht, dus minder belastend voor de monteur

 • Relatief goedkoop ten opzichte van andere dakbedekkingsmaterialen

 • Bestand tegen stoom, dus perfect te gebruiken in fabrieken


Kortom...


Samengevat biedt EPDM veel voordelen ten opzichte van bouwlood, zoals flexibiliteit, weerbestendigheid, UV-bestendigheid, is het bestand tegen hoge en koude temperaturen, milieuvriendelijkheid en duurzaamheid. Het is daarom een geweldig alternatief voor traditioneel bouwlood en wordt steeds vaker gebruikt in de bouwsector.


IPEX Group - Specialist in EPDM en bevestigingssystemen


IPEX levert al 25 jaar maatwerk dak- en gevelbevestigingen en helpt je om een prachtig gebouw op te leveren voor jouw opdrachtgever. Na het plaatsen van een bestelling kunnen wij dankzij onze eigen fabriek snel leveren in allerlei samenstellingen of in duizenden kleuren. Bovendien helpt onze binnendienst je graag op weg met het bestellen van de juiste producten en zorgen wij ervoor dat jij je weer op de bouw kunt concentreren.


Vragen over het kleuren van schroeven, blindklinknagels, popnagels of rivetten? Neem dan vrijblijvend contact ons door het contactformulier in te vullen mail naar info@ipex-group.com.