Open gevelbekleding bevestigen: Hoe werkt dat?

14 February 2023
Dekton gevelpanelen met onzichtbare bevestiging

Een open gevelbekleding is een manier om de buitenmuren van een gebouw te beschermen tegen weersinvloeden en er tegelijkertijd mooi uit te laten zien. Er zijn verschillende soorten open gevelbekleding, waaronder geperforeerde metalen panelen, gaasachtige materialen en houten latten. Maar hoe bevestig je deze gevelbekleding nu precies?

Een van de voordelen van open gevelbekleding is dat het de luchtcirculatie in een gebouw verbeterd, waardoor een bijdrage wordt geleverd aan een gezonder klimaat binnen. Ook kan open gevelbekleding bijdragen aan de energie-efficiëntie van een gebouw, door de warmte van de zon te verminderen en de koeling te verbeteren.


Een ander voordeel van open gevelbekleding is dat het je uit veel ontwerpopties kunt kiezen. Er zijn verschillende soorten materialen en ontwerpen beschikbaar, waardoor het mogelijk is om een unieke look te creëren voor een gebouw. Bovendien kan open gevelbekleding worden gecombineerd met andere bouwmaterialen, zoals glas of hout, om een aantrekkelijke en functionele gevel te creëren.


Open gevelbekleding kan echter ook bepaalde uitdagingen met zich meebrengen. Zo kan het bijvoorbeeld moeilijk zijn om de juiste balans te vinden tussen bescherming en esthetiek. Bovendien kan open gevelbekleding ook gepaard gaan met bepaalde onderhoudskosten, zoals het schoonmaken of vervangen van de materialen.


Hoe bevestig ik open gevelbekleding?


Er zijn verschillende manieren waarop open gevelbekleding tegen een gebouw kan worden bevestigd, afhankelijk van het type gevelbekleding en de specifieke eisen van het gebouw. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende methoden:

 • Bevestiging met schroeven of pluggen: dit is een van de meest voorkomende methoden voor het bevestigen van gevelplaten aan de wand.

   

 • Bevestiging met spijkers of tackers: dit is een andere veelgebruikte methode voor het bevestigen van open gevelbekleding.

 • Bevestiging met clips of haken: sommige soorten open gevelbekleding, zoals gaasachtige materialen, worden vaak bevestigd met clips of haken. Deze worden bevestigd aan de wand en het gevelmateriaal wordt hierop bevestigd.

 • Bevestiging met lijm of kit: lijm of kit kan ook worden gebruikt. Dit is een goede optie voor gevelbekleding die specifiek is ontworpen om op deze manier te worden bevestigd.

 • Speciale achterconstructie: IPEX fabriceert i-Facade, achterconstructies die helemaal op maat wordt uitgemeten, zodat de gevelpanelen perfect gemonteerd kunnen worden, de gevel er perfect uit ziet.

Het is belangrijk om te overleggen met een professional welke methode het beste is voor het gebouw in combinatie met de aan te brengen beplatingen. Deze professional zal rekening houden met de specifieke eisen van de platen, het gebouw, zoals de gevelstructuur, de weersomstandigheden en de esthetische uitstraling.

Het belang van een goede achterconstructie bij het bevestigen van open gevelbekleding


Een goede achterconstructie is van groot belang voor het bevestigen van open gevelbekleding, omdat het helpt om de gevelbekleding op zijn plaats te houden en te voorkomen dat het losraakt of beweegt als gevolg van wind of andere weersinvloeden.


Hieronder staan enkele van de belangrijkste redenen waarom een goede achterconstructie van groot belang is:

 

 • Veiligheid: Gevelbekleding die niet op een juiste manier is bevestigd, kan losraken tijdens een storm of andere weersomstandigheid en kan gevaarlijk zijn voor de omgeving.

   

 • Ventilatie en lichtinval: een goede achterconstructie helpt om de gevelbekleding op de juiste afstand van de wand te houden, waardoor er voldoende ventilatie en lichtinval mogelijk is. Dit helpt om een gezond binnenklimaat te behouden en kan bijdragen aan de energie-efficiëntie van het gebouw.

   

 • Thermische en akoestische prestaties: Een achterconstructie kan ook worden gebruikt om een isolatie tussen de gevelbekleding en de wand aan te brengen. Dit kan helpen om de warmte- of geluidstransmissie te verminderen en kan bijdragen aan een betere thermische en akoestische prestatie van het gebouw.

 

Samengevat, een goede achterconstructie zorgt dat de gevelbekleding veilig, esthetisch aantrekkelijk, energie-efficiënt, met voldoende ventilatie en lichtinval is. Het is daarom zeer aan te raden om te overleggen met een professional om de juiste achterconstructie te bepalen die past bij uw specifieke gebouw en de gekozen gevelbekleding.


IPEX Group specialist in EPDM en bevestigingssystemen


IPEX levert al 25 jaar maatwerk dak- en gevelbevestigingen en helpt je om een prachtig gebouw op te leveren voor jouw opdrachtgever. Na het plaatsen van een bestelling kunnen wij dankzij onze eigen fabriek snel leveren in allerlei samenstellingen of in duizenden kleuren. Bovendien helpt onze binnendienst je graag op weg met het bestellen van de juiste producten en zorgen wij ervoor dat jij je weer op de bouw kunt concentreren.


Heb je een vraag over het bevestigen van open gevelbekleding? Neem dan vrijblijvend contact ons op.