Eigenschappen van EPDM

09 November 2023
i-Form als loodvervanger

EPDM, wat staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer, is een veelgebruikt materiaal in de dak- en gevelbouw. De populariteit ervan is te danken aan een indrukwekkende reeks eigenschappen die het tot een favoriet maken onder bouwers en architecten. Hieronder lees je waarom.

Duurzaamheid is een van de sleutelkenmerken van EPDM. Het materiaal is bestand tegen de tand des tijds, zelfs onder invloed van extreme weersomstandigheden zoals UV-straling, ozon en temperatuurschommelingen. Deze duurzaamheid vertaalt zich in een langere levensduur van daken en gevels, waardoor het een kosteneffectieve keuze wordt op de lange termijn.


Flexibiliteit is een andere troef van EPDM. Het materiaal behoudt zijn elasticiteit over een breed temperatuurbereik, van ijskoude winters tot verzengend hete zomers. Deze eigenschap maakt het gemakkelijk om EPDM toe te passen op verschillende oppervlakken en complexe architectonische structuren, zonder zorgen over scheuren of barsten.


Waterdichtheid is van essentieel belang in de bouw, en EPDM staat bekend om zijn uitstekende waterdichte eigenschappen. Het vormt een naadloze barrière tegen regenwater, waardoor het ideaal is voor platte daken en gevelbekleding. De waterdichtheid draagt niet alleen bij aan de structurele integriteit van het gebouw, maar ook aan energie-efficiëntie door het voorkomen van warmteverlies.


Eenvoudige installatie is een praktisch voordeel van EPDM. Het materiaal is licht van gewicht en kan gemakkelijk op maat worden gesneden en aangebracht. Dit bespaart niet alleen tijd tijdens de installatie, maar vermindert ook de behoefte aan zware apparatuur, wat de algehele kosten van het project kan verlagen.

EPDM is een populaire keuze in de dak- en gevelbouw vanwege een aantal voordelige eigenschappen die het materiaal bezit.

  1. Duurzaamheid: EPDM is bekend om zijn duurzaamheid. Het kan langdurige blootstelling aan verschillende weersomstandigheden weerstaan, inclusief UV-straling, ozon en extreme temperaturen. Dit zorgt ervoor dat het materiaal zijn structurele integriteit behoudt en een langere levensduur van daken en gevels mogelijk maakt.

  2. Flexibiliteit: EPDM is elastisch en behoudt zijn flexibiliteit over een breed temperatuurbereik. Dit maakt het geschikt voor verschillende klimaten en architectonische toepassingen, omdat het niet barst of scheurt, zelfs niet bij extreme temperaturen.

  3. Waterdichtheid: Een van de essentiële eigenschappen in de bouw is waterdichtheid, en EPDM blinkt hierin uit. Het vormt een naadloze barrière tegen regenwater, waardoor het ideaal is voor platte daken en gevels. De waterdichtheid draagt bij aan de bescherming van het gebouw en vermindert het risico op lekkages.

  4. Eenvoudige installatie: EPDM is licht van gewicht en gemakkelijk te installeren. Dit bespaart niet alleen tijd tijdens het bouwproces, maar maakt ook een efficiëntere installatie mogelijk zonder de noodzaak van zware apparatuur. De eenvoudige installatie draagt bij aan de algemene kosteneffectiviteit van projecten.

  5. Milieuvriendelijkheid: Voor degenen die waarde hechten aan milieuvriendelijke bouwmaterialen, is EPDM een aantrekkelijke keuze. Het is recyclebaar en heeft een relatief lage impact op het milieu tijdens de productie, waardoor het een duurzame optie is.


Kortom, de combinatie van duurzaamheid, flexibiliteit, waterdichtheid, eenvoudige installatie en milieuvriendelijkheid maakt EPDM een veelzijdige en betrouwbare keuze voor diverse toepassingen in de dak- en gevelbouw.


Bij IPEX maken we EPDM-producten, speciaal voor de dak- en gevelbouw, op onze productielocatie in Enter. Hierdoor zijn we in staat om snel, maar vooral ook op maat te leveren zodat jij jouw klus sneller, beter en mooier kunt opleveren. Wil je meer weten over onze EPDM-producten en de verschillende eigenschappen? Neem dan contact met onze adviseurs op. Tijdens kantoor uren kan dit telefonisch en vul je het contactformulier hier op de site dan bellen we jou zo snel mogelijk.

Meer weten over onze EPDM producten voor de dak en gevelbouw?

Vul het formulier in en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op