Bevestigen achterconstructie houten gevel

Natuurlijke houten gevels zijn niet alleen mooi, maar bieden ook een duurzame oplossing voor gebouwen. Het is echter belangrijk om een goede achterconstructie te hebben om de gevelbekleding te bevestigen en de geventileerde ruimte tussen de gevelbekleding en de muur te behouden. In dit artikel bespreken we verschillende bevestigingsmethoden en achterconstructies voor het bevestigen van houten geventileerde gevels.

Achterconstructie voor een houten geventileerde gevel

Een houten geventileerde gevel bestaat uit drie lagen: de gevelbekleding, de achterconstructie en de muur. De achterconstructie is het belangrijkste onderdeel van de geventileerde gevel. Het zorgt ervoor dat de gevelbekleding op een juiste afstand van de muur wordt geplaatst, zodat de lucht vrij kan circuleren. Dit voorkomt vochtproblemen en verlengt de levensduur van de gevelbekleding.


De achterconstructie kan op verschillende manieren worden opgebouwd. Een veelvoorkomende methode is het gebruik van aluminium profielen die aan de muur worden bevestigd en waarop de gevelbekleding wordt gemonteerd. Een andere methode is om houten latten aan de muur te bevestigen en daarop de gevelbekleding te plaatsen. Bij beide methoden is het belangrijk om een afstand van minstens 2 centimeter tussen de muur en de gevelbekleding te behouden.


Bevestigingsmethoden voor een houten geventileerde gevel

Er zijn verschillende bevestigingsmethoden beschikbaar voor het bevestigen van houten geventileerde gevels. Een veelgebruikte methode is het gebruik van boorschroeven, waarbij de schroeven door de gevelbekleding in de achterconstructie worden geboord. Dit zorgt voor een stevige bevestiging, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de boorgaten groot genoeg zijn om de beweging van het hout op te vangen en om te voorkomen dat het hout barst.


Een andere methode is het gebruik van blindklinknagels en trussheads, waarbij de nagels door de gevelbekleding in de achterconstructie worden geschoten. Dit zorgt voor een sterke en onzichtbare bevestiging. Ook kan lijm worden gebruikt om de gevelbekleding op de achterconstructie te bevestigen. EPDM banden kunnen worden gebruikt als afdichting tussen de achterconstructie en de muur om vochtproblemen te voorkomen.


Het bevestigen van houten geventileerde gevels vereist een goede achterconstructie en bevestigingsmethoden die ervoor zorgen dat de gevelbekleding stevig wordt bevestigd en de lucht vrij kan circuleren. Het is belangrijk om de juiste bevestigingsmethoden en achterconstructies te kiezen om ervoor te zorgen dat de gevel er niet alleen mooi uitziet, maar ook duurzaam is.

Trespa onzichtbaar bevestigen

Samenwerken met IPEX

Bij het installeren van een gevel is het belangrijk om te werken met een ervaren en gekwalificeerd team. IPEX is een fabrikant van op maat gemaakte bevestigingsmethoden voor Trespa gevelbekleding. Met 25 jaar ervaring en expertise in het ontwerpen en produceren van maatwerk achterconstructies, bieden wij een efficiënt en kosteneffectief proces van ontwerp tot installatie. Ons team van professionals zorgt voor een veilige en esthetische gevel, die voldoet aan alle vereisten en verwachtingen van onze klanten.

Binnen 3 minuten jouw bevestigingsoplossing op maat.

Ontdek samen met één van onze experts binnen drie minuten de bevestigingsoplossing die past bij jouw behoefte.

Bekijk andere cases

Alle cases
Achterconstructie in Brussel
Gekleurde schroeven
i-Facade