Onzichtbare bevestiging gevel 't Hooghe Huys Antwerpen

Onzichtbare bevestiging gevel 't Hooghe Huys Antwerpen

In 2020 werd de renovatie van 't Hooghe Huys in Antwerpen afgerond. Problemen met de waterafdichting en isolatie betekende dat het gebouw van een nieuwe gevel voorzien is. Hierbij is gekozen voor Dekton gevelpanelen met een onzichtbare bevestiging uit de I-Facade collectie van IPEX.

Begin jaren ’70 werd in Antwerpse wijk Brederode een hoog appartementsgebouw opgeleverd. In 1987 werd de bewoners gevraagd mee te denken over de naam van het gebouw. Voorstellen als Scaldis, Brederode of Singelhof haalden het niet. ’t Hooghe Huys haalde het wel. Deze naam verwijst naar het ‘Oud Hoog Huis’ dat voorheen op de splitsing van de Montigny- en de Brederodestraat stond, vlak in de buurt van het nieuwe gebouw. Een passende naam voor een prachtig ‘luchtdorp’, zoals de bewoners het zelf noemen.


Problemen met betongevelpaneel


In de loop der jaren ontstonden problemen aan de zuidkant van het pand. De oude gevel uit de jaren ’70 had het uiterlijk van natuursteen, maar onderzoek wees uit dat om een betongevelpaneel ging dat aangestort en verlijmd was tegen de ruwbouw. Dit zorgde voor problemen op het vlak van waterdichting en isolatie.


In 2020 werd een renovatie van het gebouw afgerond. In opdracht van VME kwam het project in handen van Stramien architecten, die tijdens het hele project bijgestaan werden door Gevelinzicht, een ingenieursbureau gespecialiseerd in gevelrenovaties.


Ontmanteling en nieuw gevelpakket enige optie


Nadat de eerste problemen opdoken werd eerst een nieuwe gevel uit een metalen bardage geplaatst. Dit was geen oplossing maar verergerde de problematiek. Het volledig ontmantelen tot ruwbouw en een nieuw gevelpakket met goede waterdichting en voldoende isolatie was de enige overgebleven optie.


Traditionele methode met natuursteen panelen onvoldoende sterk


Bij de zoektocht naar nieuw materiaal ontstond het idee om de gevel af te werken met natuursteen met panelen verankerd in de muur, op de traditionele manier. De eigenaar van het pand, alsook de Stad Antwerpen konden hier goed mee leven, echter bleek dit onvoldoende sterk en flexibel.


De zoektocht naar hoogwaardig materiaal met een steenachtige look ging verder. Er werd onderzoek gedaan naar geventileerde gevelbouw dat vochtvast is, over open voegen beschikt en geschikt is voor de hoogte van het gebouw. Zodoende kwamen Stramien en Gevelinzicht uit bij Dekton van Cosentino.


Onzichbare bevestiging van de gevel zorgt voor prachtig eindresultaat


1.000 m2 gevelpanelen met onzichtbare bevestiging


In totaal werd 1.000 m2 Dekton Danae met een dikte van 12 mm toegepast. Het ziet er prachtig uit! Om de gevelpanelen te plaatsen heeft Cosentino de samenwerking met IPEX gezocht. Met i-FACADE biedt IPEX een speciale achterconstructie voor het plaatsen van panelen. Deze onzichtbare bevestiging kan op maat worden gemaakt, waardoor Dekton uitermate flexibel was met het plaatsen van de gevel.


IPEX berekende onzichtbare bevestiging van de gevel


Er is gekozen om te werken met C034, een constructieprincipe met wandsteunen en verlengplaten, waardoor snel makkelijk gewisseld kan worden van constructiediepte. De krachtsafdracht geschiedt centrisch ten opzichte van het zwaartepunt.


Dekton gevelpanelen met onzichtbare bevestiging


Ook B004 werd toegepast. Dit is een onzichtbare bevestigingsmethode, die ook wel plaathaak- of agraffensysteem wordt genoemd. De gevelplaten worden met een nastelbare plaathaken, die overigens niet te zien zijn, aaneen horizontale rails bevestigd. Kenmerkend aan deze methode zijn de horizontale en verticale voegen, waardoor een expressieve gevelindeling ontstaat. Precies wat in het geval van ’t Hooghe Huys werd vereist.


Nauwkeurigheid onzichtbare bevestiging zorgt voor snelle montage


Het ontwerpen, plaatsen en afregelen van de onderstructuur heeft dan ook even geduurd, maar dankzij de nauwkeurigheid van die structuur konden de gevelpanelen zelf in slechts enkele weken tijd bevestigd worden. Er zijn prachtige nuances aangebracht in de gevel. Zoals mooie uitstekende dagkant vervaardigd uit hetzelfde materiaal aan de ramen.


Onzichtbare achterconstructie van de gevel op maat


I-Facade onzichtbare bevestiging voor gevels ontwikkeld door IPEX


Wil je meer lezen over I-Facade onzichtbare bevestigingen? Check dan de informatiepagina over onze oplossing om achterconstructies, waar wij je uitgebreid vertellen waarom deze producten jou kunnen gaan helpen.

Deze video zien hoe de verschillende onderdelen gemonteerd worden van ons i-Facade B004 systeem.