Duurzame gevelrenovatie van 260 huurwoningen in Den Helder

In 2021 heeft de Woningstichting Den Helder in samenwerking met aannemingsbedrijf A. Tuin Den Helder B.V., BMN Den Helder en Trespa BV een grootschalige gevelrenovatie uitgevoerd aan 260 sociale huurwoningen. Het doel was om de gevels te voorzien van een duurzame en onderhoudsarme bekleding. In deze blogpost bespreken we hoe dit project tot stand is gekomen en welke oplossingen er zijn gevonden voor de uitdagingen die zich voordeden.

De gevelbekleding


Voor de gevelrenovatie werd gekozen voor Trespa Pura gevelbekleding. Dit materiaal heeft als voordelen dat het onderhoudsarm is, een lange levensduur heeft en goed bestand is tegen weersinvloeden. In de video die Trespa International maakte van het project, wordt deze gevelbekleding gedetailleerd toegelicht. Hierin wordt duidelijk dat de gevelbekleding in veel verschillende kleuren en afmetingen verkrijgbaar is, waardoor het geschikt is voor verschillende soorten woningen.


Het project begon met het selecteren van de juiste partners. Aannemingsbedrijf A. Tuin Den Helder B.V. werd gekozen om de uitvoering van het project te verzorgen. In nauwe samenwerking met Trespa BV werd er een oplossing bedacht voor de aluminium achterconstructie, die nodig was om de Trespa Pura gevelbekleding te kunnen plaatsen. BMN Den Helder leverde de benodigde materialen voor de renovatie. IPEX was verantwoordelijk voor de calculaties en de levering van de achterconstructies voor het monteren van de gevelbekleding.


Een van de belangrijkste uitdagingen bij dit project was om de gevelrenovatie zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Er moest rekening gehouden worden met het milieu en er moesten materialen gebruikt worden die lang meegaan. Door te kiezen voor Trespa Pura als gevelbekleding werd er een duurzame en onderhoudsarme oplossing gevonden. Bovendien kon door de samenwerking met Trespa BV een passende oplossing worden gevonden voor de aluminium achterconstructie.


Het resultaat van het project is fantastisch. Door de gevelrenovatie zien de 260 huurwoningen er weer als nieuw uit. Bovendien is de duurzaamheid van de woningen verbeterd, omdat er nu een onderhoudsarme en duurzame gevelbekleding is geplaatst. Het project is niet alleen goed voor de huurders van de woningen, maar ook voor het milieu.

Bekijk hier een film over het project.