Dak en gevel schroeven voor bouw Gardheimar in IJsland

Dak en gevel schroeven voor bouw Gardheimar in IJsland

Het grootste tuincentrum van IJsland wordt op gebouwd door Smiemans Projecten uit Kwintsheul. De dak en gevel schroeven zijn afkomstig van IPEX. We zijn er dan ook trots op dat we op deze wijze een bijdrage mogen leveren aan dit prachtige tuincentrum met een grootte van 7.250 m2 in Reykjavik.

In de zomer van 2022 begon Smiemans Projecten met de bouw van dit klimaatbestendige, duurzame tuincentrum. Op het terrein dat 20.000 m2 groot is wordt een constructie gebouwd met een oppervlakte van 7.250 m2. Deze bestaat uit een asymmetrische breedkap constructie met een verdiepingsvloer, alsook een magazijn van 1.100 m2.


Het gebouw is 90 meter breed, waarin een centrale hal van 25 meter breed gebouwd wordt. Deze centrale hal is 12 meter hoog en hierin wordt een verdiepingsvloer gerealiseerd. Op deze verdiepingsvloer komen kantoren, een kantine en andere ruimtes waarin het personeel van Gardheimar kan bewegen. Het tuincentrum zelf wordt voorzien van een restaurant, en een groot aantal shop-in-shops. Het magazijn krijgt een groen dak, waar ook een verkooppunt van Stihl wordt gerealiseerd.

De luifels die helemaal doorlopen geven de voorzijde van het tuincentrum allure. De grote etalages aan de voorzijde zorgen voor de verbinding van de buitenzijde met de binnenkant. Dankzij de houten jaloezieën die als natuurlijke zonwering zijn gebouwd en het groene dak krijgt het gebouw een biophilic uitstraling. Dit ontwerp van het internationale architectenbureau PK Arkitektar.

De dakconstructie is opgebouwd uit speciaal vormgegeven dakgoten die aansluiten op de 200 mm dikke sandwichpanelen. Hierdoor ontstaat meer draagkracht en vormt er minder condensatie. De extra brede regengoten hebben veel capaciteit om overlast dankzij regen of sneeuw te voorkomen. Dit resulteert in een veilig gebouw dat hierdoor rekening houdt met het onstuimige klimaat in IJsland. Bovendien wordt hierdoor een energiebesparing van 40% gerealiseerd.


IPEX is direct vanaf de start van de bouw betrokken geweest met het aanleveren van maatwerk gevelbevestiging:

  • Zeskantkop boorschroeven met afdichtingsring

  • Spaanplaatschroeven

  • Gekleurde blindklinknagels

  • Zelftappende schroeven zeskantkop

IPEX Group specialist in bevestigingssystemen


IPEX levert al 25 jaar maatwerk schroeven voor gevelbekleding en helpt je om een prachtig gebouw op te leveren voor jouw opdrachtgever. Na het plaatsen van een bestelling kunnen wij dankzij onze eigen fabriek snel leveren in allerlei samenstellingen of in duizenden kleuren. Bovendien helpt onze binnendienst je graag op weg met het bestellen van de juiste producten en zorgen wij ervoor dat jij je weer op de bouw kunt concentreren.