Achterconstructie I-Facade in gevel De Modelwijk in Brussel

Achterconstructie I-Facade voor De Modelwijk in Brussel

De Modelwijk in Brussel is voorzien van nieuwe gevelbekleding. In 2005 werd een renovatieplan aangenomen dat over 12 jaar uitgesmeerd zou worden. Dit plan kwam traag op gang, maar inmiddels zijn de renovaties in volle gang. De desbetreffende tender voor de oplevering van 4 woontorens werd gewonnen door Alumetal AG. Voor de calculaties en de oplossing voor de achterconstructie van de gevel kwamen zij uit bij de I-Facade oplossing van IPEX Group. De doorslag voor het gunnen van deze opdracht aan IPEX was de degelijkheid van de gevelconstructie in combinatie met de mogelijkheid om de profielen ‘zwart’ te anodiseren.

Eind jaren 60 werd in Brussel De Lakense Modelwijk gebouwd. Het was het werk van architect Renaat Braem naar de filosofie van Le Corbusier uit 1931. Grote gebouwen op palen die voor een goede bezonning zorgden en de begane grond met veel groen vrij hielden. Voetgangers- en autoverkeer werd van elkaar gescheiden en er werd een flink aantal collectieve voorzieningen gebouwd, waaronder een cultureel centrum, een bibliotheek, een supermarkt, sport- en speelterreinen en heel veel groen. De wijk werd opgetrokken tegenover het Atomium.


Opgeknapte woontoren De Modelwijk


Gevel na 50 jaar toe aan opknapbeurt


Helaas werd bespaard op die gemeenschappelijke delen alsook op de omliggende ruimtes, waardoor er al snel problemen ontstonden door het gebruik van slechte materialen. Het plan om een rij eengezinswoningen te bouwen in een zigzagpatroon langs de Romeinsesteenweg werd vervangen door vier blokken gebouwen van 8 verdiepingen die geen enkel verband meer vertoonden met de oorspronkelijke architectuur van Renaat Braem. Deze blokken, die als laatst gebouwd werden, waren als eerst aan opknapbeurt toe.


Achterconstructie van IPEX gekozen dankzij degelijkheid


In 2005 werd een renovatieplan aangenomen dat over 12 jaar uitgesmeerd zou worden. Dit plan kwam traag op gang, maar inmiddels zijn de renovaties in volle gang. De desbetreffende tender voor de oplevering van 4 woontorens werd gewonnen door Alumetal AG. Voor de calculaties en de oplossing voor de achterconstructie van de gevel kwamen zij uit bij IPEX Group. De doorslag voor het gunnen van deze opdracht aan IPEX was de degelijkheid van de gevelconstructie in combinatie met de mogelijkheid om de profielen ‘zwart’ te anodiseren.


Gevelbevestiging open gevelbekleding


I-Facade achterconstructie met gecoate popnagels


IPEX bood een i-FACADE constructieprincipe aan met gecoate popnagels voor Cembrit gevelplaten met RVS ankerstangen, pluggen en schoor. De Cembrit panelen waren voorzien van een korrel met een specifieke afmeting, waardoor het er in zijn geheel prachtig uit moest gaan zien. De kenmerken van het constructieprincipe van IPEX waren doorsteekmontage, een minimale thermische brug en de constructie werd gecombineerd met Z-profielen en Omega profielen.


Achterconstructie met gecoate popnagels


Begeleiding van IPEX tijdens de bouw


Tijdens de bouw begeleidden de specialisten van IPEX de vakmensen van de aannemer Democo en de firma Van der Straeten, die het project in opdracht van Alumetal AG fysiek vorm gaven. Op de bouwplaats werd wekelijks uitleg gegeven over hoe de achterconstructie aangebracht moest worden. Het resultaat is dat de gevelplaten perfect gemonteerd zijn met een fantastisch afgewerkt gebouw als eindresultaat.


I-Facade achterconstructie ontwikkeld door IPEX


Wil je meer lezen over I-Facade achterconstructies? Check dan de informatiepagina over onze oplossing, waar wij je uitgebreid vertellen waarom deze producten jou kunnen gaan helpen.